Urbà Lozano presenta a Barcelona La trampa del desig, Premi de Novel•la Ciutat d’Alzira

Per Carmina Vidal.

L’obra, que combina intriga i sensualitat, ha estat publicada per Bromera.

Urbà Lozano ha presentat aquest dimecres 30 de maig La trampa del desig als mitjans de comunicació en un esmorzar de premsa que ha tingut lloc en la Casa del Llibre (Rambla Catalunya, 37) a les 11 hores. La novel·la, guanyadora del XXIII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, ha arribat a les llibreries editada per Bromera. El jurat del premi, que està dotat amb 18.000 € per l’Ajuntament de la localitat, va destacar que es tracta d’«una novel·la molt poderosa, que mescla la història d’un metge valencià amb la d’una refugiada bosniana».

També altres escriptors de reconegut prestigi i guanyadors d’edicions anteriors del Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira l’han valorat molt positivament. Així, Joan Pons diu «Urbà Lozano domina tots els registres. La trampa del desig és una novel·la eròtica i sensual, un thriller inquietant i ben resolt, un relat irònic i costumista; però sobretot una novel·la excel·lent que remou la consciència del lector.», mentre que Isabel-Clara Simó explica que és «una obra total: t’emociona i et fa pensar. La incomunicació i el desig, i, enmig, la compassió. Una novel·la absorbent, en què les contradiccions formen part de la vida i les relacions humanes tenen un element d’autodestrucció. Una novel·la apassionant, redactada amb molts registres narratius, i que porta el lector des de la llàgrima fins al riure. És un bon escriptor, sens dubte.»

La trampa del desig ens endinsa en la relació de Daniel i Mirsada, dos personatges amb un passat convuls que es veuen immersos en una convivència estranya. A partir d’aquest moment, les trames s’entrecreuen per a mostrar com és el desig, de qualsevol tipus, allò que empenta a viure a les persones. Aquesta obra polièdrica pren el millor de cada gènere. De fet, Urbà Lozano ha explicat en la presentació: «La novel·la reflecteix el meu amor per les novel·les de gènere». Així, té la sensualitat de la narració eròtica, la intriga de la novel·la negra o la riquesa del vocabulari d’un relat costumista. En paraules de l’editor, Josep Gregori ha destacat que La trampa del desig és «una novel·la absorbent, d’una gran qualitat, humana i commovedora, que deixa molt alt el llistó dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira».

A partir d’un fil argumental narrat en present, la novel·la captiva el lector amb un llenguatge viu i una prosa poderosa, rica en expressions populars i farcida amb passatges de gran sensualitat, que ens desvela els anhels més profunds que tots servem al nostre interior.

Urbà Lozano (Alginet, 1967) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i té com a activitat professional l’ensenyament en Educació Secundària. La seva primera incursió en la literatura fou amb la novel·la La màquina ronca, amb la qual guanyà el Premi Vila de Puçol 2005. Amb el recull de contes Femení singular aconseguí el Premi Vila de Teulada de Narrativa Curta 2006. Posteriorment publicà Plagis, obra guardonada amb el Premi Ciutat de València 2008. L’any 2009 el seu conte Al dau i als bous va ser inclòs en l’obra col·lectiva Dotze bitlles i un bitllot, publicada amb motiu de la Trobada d’Escriptors al Pirineu. Com a membre del col·lectiu Unai Siset ha participat en Subsòl, obra publicada el 2010.